תערוכת בתי כנסת במזרח אירופה בשנים 1782- 1944

בחסות השגרירות ההונגרית

01 בפברואר 2015, 9:00 
מבואת קומה א' הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי 
ללא תשלום
תערוכת בתי כנסת במזרח אירופה בשנים 1782- 1944

התערוכה מזמינה את המבקרים להתחקות אחר המסע הבלתי-יאומן של היהודים מתחילתו של עידן הנאורות ועד לימיה האפלים של מלחמת העולם השניה באיזורים שונים של מזרח אירופה. מסע זה, המתפרש על שתי מאות, החל מהשטעטלאך (העיירות היהודיות) שבחלקיה הצפוניים של האימפריה ההבסבורגית – פולין ואוקראינה של ימינו – והמשיך אל לב לבו של האיזור, עם עצירות ביניים בכפרים, בעיירות או בערי השוק של פולין, סלובקיה, הונגריה, רומניה, קרואטיה, סלובניה וסרביה של ימינו.
 

מסעם של היהודים לא היה טיול משובב נפש בחיקה של מדינת לאום הומוגנית. ראשית, האימפריה ההבסבורגית היתה מעין קהִלִּיָּה של לאומים ומחוזות רבים, השונים מאוד זה מזה מבחינה תרבותית, גיאוגרפית וכלכלית. ככל שהזמן נקף, היהודים הפכו לגורם המאחד, במיוחד למן תקופת "טרום-מרץ" (Vormärz), שבה זכו היהודים לשיוויון זכויות האזרח. שנית, היהודים חשו כי הגיעה השעה לעזוב את מקום מושבם המסורתי בצפון ולעבור אל מרחביה העצומים של האימפריה ההבסבורגית ואל המדינות השוכנות לצדה, בהן הסתגלו לסביבה חדשה, שלא תמיד הפגינה סובלנות כלפיהם. עם זאת, היהודים שאפו להשתנות ולהתאים עצמם לנסיבות החדשות. בה בעת, הם שימרו את תרבותם עתיקת-היומין, כך שמארג האירועים והנסיבות התלכדו לכדי "סרט" אחד רצוף, המתאר את הקיום היהודי למן ראשיתו.
 

ההיטמעות בתרבויות המקומיות – פולנית, הונגרית, סלובקית וכדומה – אפשרה ליהודים להשהות – אם לא לעצור לגמרי – את נדודיהם התמידיים ולהטיל עוגן במקום מושבם. התגלמותו של עוגן זה היתה בנייתם של מאות בתי כנסת, שהיו למעשה ניסיון לבטא שייכות יהודית למקום אחד. כִּפות וצריחים הפכו את בתי הכנסת לאבני דרך בכפרים, בעיירות ובערים של האימפריה ההבסבורגית ובמדינות שקמו לאחריה, עד לתקופת השואה, ושימשו כעדות לנוכחות היהודית בצורתה העירונית-ארכיטקטורית. באופן אירוני, מרבית אבני הדרך הללו שרדו, אם כי מטרתן המקורית לא הוגשמה: כיום הן אינן מעידות עוד על קיום יהודי.

מוקדה של התערוכה הוא בתי הכנסת כמרכז החיים הרוחניים והקהילתיים היהודיים – חיים שכאמור עברו שינוי מהותי משנת 1760 ועד למלחמת העולם השניה. התערוכה מקיפה בחלקה את התקופות המוקדמות יותר, בכדי להסביר את תהליך המודרניזציה. אם כי תערוכה זו מעלה על נס את הארכיטקטורה, המבנים משמשים ככלי להעברתם של הערכים, הזהות והחלומות, שהיוו את תמצית הקיום היהודי בגלות.

 

אירוע פתיחה : 14.1.2015  בשעה 17:30

בהשתתפות : גב' סופיה טרומביטס, שגרירות הונגריה
                   דר' רפי ואגו, אוניברסיטת תל אביב

כיבוד קל

 

התערוכה תוצג בין התאריכים 14.1.2015 - 31.1.2015 במבואת קומה א' בספרייה

 

ניתן לבקר בתערוכה

בימים א'-ה' בין השעות 9:00 - 20:00​
ביום ו' בין השעות 9:00 - 12:30

 

 

   הצטרפו אלינו בפייסבוק

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>